Mantelzorgondersteuning

Je kunt alleen maar goed voor anderen zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. Wijkracht, partner van de Noaberpoort biedt praktische hulp en ondersteuning aan mantelzorgers.

Wie mantelzorger is, zorgt vaak lang en intensief voor iemand die ziek is of een beperking heeft. Die zorg vraagt vaak heel veel van mantelzorgers. Lichamelijk én emotioneel. Heb je vragen over praktische zaken en regelingen in de zorg? Kun je hulp en ondersteuning gebruiken? Dan kun je terecht bij de mantelzorgconsulent van de Noaberpoort. De mantelzorgconsulent biedt een luisterend oor en kan meedenken over je rol als mantelzorger, zodat je de zorg voor naaste(n) zo goed mogelijk kunt blijven geven.

We bieden:

  • Persoonlijk advies en ondersteuning.
  • Iemand met wie je de zorg kunt delen, zodat je zelf kunt ontspannen.
  • Tijdelijke vervanging, zodat je nieuwe energie op kunt doen.
  • Cursussen om uw kennis te vergroten
  • Themabijeenkomsten om andere mantelzorgers te ontmoeten en ervaringen te delen.

Trainingen en cursussen
Ook worden er door de Noaberpoort trainingen en cursussen voor mantelzorgers aangeboden en zijn er verschillende themabijeenkomsten:

  • De kracht van herinneringen: Dementie is heel ingrijpend, voor de persoon met dementie zelf maar ook voor zijn omgeving. Wat kun je verwachten? Wat kun je beter wel en wat beter niet doen? Hoe kun je de band tussen iemand met dementie en mantelzorger verbeteren? Het project ‘Kracht van herinneringen’ bestaat uit een serie bijeenkomsten voor mensen met dementie en mantelzorgers samen.
  • Kunst van het zorgen en loslaten: De Kunst van het Zorgen en Loslaten is een traject voor mantelzorgers die vragen hebben op het gebied van zorgen en loslaten, die zicht in de zorgsituatie niet in balans voelen en werkende mantelzorgers die vastlopen in hun dagelijks functioneren.
  • Omgaan met dementie
  • Mantelzorgpunt: Iedere eerste dinsdag van de maand is er het Mantelzorgpunt in de Noaberpoort. Het Mantelzorgpunt is hét moment voor mantelzorgers om elkaar te ontmoeten. Onder het genot van een kop koffie en in een ongedwongen sfeer gaan mantelzorgers met elkaar in gesprek. Iedere maand staat er een ander thema centraal.
  • Lotgenotencontact

 


Alleenstaande hulpvragers
Naast mantelzorgers kunnen ook alleenstaande hulpvragers aankloppen bij de Noaberpoort als het gaat om bezoeken van ouderen en zieken, boodschappen doen en begeleiding bij winkelbezoek, begeleid vervoer naar ziekenhuis of huisarts en terminale thuiszorg.

Jonge mantelzorgers
Veel kinderen en jongeren maken het mee: thuis is iemand langdurig ziek. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een beperking of een ernstige verslaving. Het kan gaan om je vader, moeder, broer of zus of om een inwonende opa of oma. Bij zeker 1 op de 10 jongeren is dit het geval. Zij helpen thuis vaak mee om de boel draaiende te houden en dat gaat niet altijd zonder (kop)zorgen! Speciaal voor deze doelgroep worden diverse groepsactiviteiten georganiseerd. Wijkracht biedt samen met het jongerwerk Skillz ondersteuning aan jonge mantelzorgers.. Ook kunnen jonge mantelzorgers bij de Noaberpoort terecht voor meer informatie. Hiervoor kunnen zij contact opnemen met de Noaberpoort via telefoonnummer (053) 573 45 89 of per mail via info@noaberpoort.nl.

Afspraak maken
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van advies en ondersteuning in uw situatie? Of wilt u meer informatie over de cursussen en themabijeenkomsten? Neem dan contact op met Gerda van der Velde, mantelzorgconsulent bij de Noaberpoort. Dat kan via telefoonnummer (053) 573 45 89 of per mail via g.vandervelde@noaberpoort.nl.

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is De Noaberpoort van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 11.30 uur alleen nog telefonisch bereikbaar via (053) 573 45 89 of per mail via info@noaberpoort.nl. Zonder afspraak binnenlopen is helaas nu niet mogelijk. 

Wijkracht is aangesloten bij MantelzorgNL; de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die voor een naaste zorgt en is deelnemer van JMZ-Pro

Wijkracht bij jou in de buurt

Wij bieden ondersteuning in vijf Twentse gemeenten. Op de kaart hiernaast zie je waar Wijkracht aanwezig zich. Klik op de gemeente van jouw keuze en je ziet welke ondersteuning wij bieden. 

Contact

Je bent van harte welkom bij Wijkracht in Borne, Dinkelland, Haaksbergen, Hengelo en Oldenzaal. Voor meer informatie over Wijkracht en het maken van afspraken bel je met Wijkracht op nummer 088 – 945 57 22 (lokaal tarief), stuur je een e-mail naar info@wijkracht.nl of maak je gebruik van het contactformulier of de chatknop hier op de website.

Mijn vraag of opmerking...